Συρρίκνωση της αντιπολίτευσης στους ΟΤΑ, φέρνει ο νόμος Μητσοτάκη.ο

Δραματική μείωση των εδρών σε δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, που ευνοεί τον συγκεντρωτισμό της πρώτης παράταξης, φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος.

Την επαναφορά των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο με ανάληψη καθηκόντων την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και 5ετή θητεία εισηγείται  το υπουργείο Εσωτερικών, στην πρόβλεψη για τον νέο εκλογικό νόμο, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεων του νόμου Παυλόπουλου του 2006, με σημειακές αλλαγές, σημαντική μείωση των εδρών σε δημοτικά συμβούλια και υποεκπροσώπηση των κοινοτικών συμβουλίων.

Μειώνεται η ποσόστωση

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί τη  δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2023. Εφόσον η πρώτη παράταξη συμπληρώσει το 43% συν μία ψήφο επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, αυτή εκλέγεται και το νέο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του 2024 με 5ετή θητεία.

Τι αλλάζει στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων

Συρρικνώνεται σημαντικά ο αριθμός των αιρετών εκπροσώπων. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με το πλαφόν εισόδου του 3%, αλλά και το γεγονός ότι η πρώτη παράταξη θα καταλαμβάνει με ποσοστό 43% συν μία ψήφο τα 3/5 των εδρών. Εάν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 60%, θα καταλαμβάνει έδρες με το σύστημα της απλής αναλογικής. Έτσι καθίσταται εξαιρετικά ισχνή η εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στα 332 δημοτικά συμβούλια. Παράδειγμα στο Δήμο Ξάνθης θα εκλέγονται 27 δημοτικοί σύμβουλοι, από τους 41 που είναι σήμερα!

Ενισχύεται ο συγκεντρωτισμός του δημάρχου στις κοινότητες

Πλήρης ανατροπή και της υπόστασης των κοινοτήτων, φέρνει το νομοσχέδιο του εκλογικού νόμου. Αφενός αλλάζει προς τα πάνω τα πληθυσμιακά κριτήρια, επιχειρώντας την ενοποίηση των κοινοτήτων και αποκαθηλώνοντας όχι απλώς τον «Κλεισθένη» αλλά και τον «Καλλικράτη». Αφετέρου ενισχύει υπέρμετρα την εκπροσώπηση της πρώτης παράταξης με το σύστημα των 3/5 στην εκλογή αντιπροσώπων κοινότητας, οι οποίοι θα προέρχονται από το ενιαίο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της παράταξης, που κατέρχεται από δημοτικές εκλογές.

Έτσι λοιπόν, ενώ στον «Κλεισθένη» και τον «Καλλικράτη» ως μικρότερη κοινότητα οριζόταν αυτή με τους 300 κατοίκους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ορίζει την υπόσταση της κοινότητας με ελάχιστο, τους 500 κατοίκους! Ταυτόχρονα, μειώνονται σημαντικά οι έδρες σε συνδυασμό με την εφαρμογή των 3/5, για τον πρώτο συνδυασμό, που επίσης θα συγκεντρώνει το 43% συν μία ψήφο. Επίσης, ενώ στον «Κλεισθένη» προβλεπόταν ενισχυμένη εκπροσώπηση στις έδρες των κοινοτήτων με πληθυσμό από 301 έως 10.000 κατοίκους σε σχέση με τον «Καλλικράτη», αυτό φαίνεται να ανατρέπεται πλήρως στο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για κοινότητες με έως 500 κατοίκους εκλέγεται ένας εκπρόσωπος. Στις κοινότητες με 501 έως 3.000 κατοίκους εκλέγονται τρεις σύμβουλοι κλπ.

Χαιρετίζουν τις αλλαγές, ποιοι άλλοι, η πλειονότητα των δημάρχων που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και στο ΚΙΝΑΛΛ.

Βέβαια, οι αιρετοί  τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιχαίρουν για την κατάργηση των κοινοτήτων ως αυτόνομων οντοτήτων. Υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν ένα «λάθος» του ΣΥΡΙΖΑ, που σκοπό είχε να δημιουργήσει έναν τρίτο βαθμό Αυτοδιοίκησης. Όμως ξεχνούν την ανάγκη των τοπικών κοινοτήτων, να εκφράζουν την απαίτησή τους με τους δικούς τους αιρετούς, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης που είχε προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετώντας τον «Κλεισθένη Ι».

Συρρίκνωση της αντιπροσωπευτικότητας, συρρίκνωση της Δημοκρατίας. Ο νόμος Μητσοτάκη-Βορίδη όμως έχει πολλές πιθανότητες να μην εφαρμοστεί ποτέ. Προηγούνται άλλες εκλογές!

Γιώργος Χατζηθεοδώρου