Γ. Χατζηθεοδώρου: Έξυπνη πόλη, ψηφιακή εποχή

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δίκαιη ανάπτυξη. Και η τοπική αυτοδιοίκηση, καλείται να συμβάλλει με έναν κρίσιμο ρόλο: Να σηκώσει ένα ιδιαίτερο φορτίο υπέρ των τοπικών κοινωνιών.

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, είναι δήμους και Περιφέρειες σε εγρήγορση, δημοτικές παρατάξεις με πρόγραμμα, έτοιμες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και η δίκαιη και ισόρροπη διάχυσή τους στην κοινωνία.

Σήμερα οι «έξυπνες πόλεις» δεν είναι, σε καμία περίπτωση, πολυτέλεια.

 Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες εξοπλίζονται σύντομα με ένα ψηφιακό εργαλείο διαχείρισης εργασιών, όπως θα συμβεί για 21 χιλιάδες ακόμη φορείς του Δημοσίου.

Το «ηλεκτρονικό πρωτόκολλο» δίνει τη δυνατότητα της διαρκούς παρακολούθησης κάθε υπόθεσης που κατατίθεται από τους πολίτες ως τη διεκπεραίωσή της, καθώς και την ανάπτυξη της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω της οποίας θα αιτούμαστε και θα λαμβάνουμε από το δημόσιο, τους δήμους και τις Περιφέρειες τα έγγραφα που χρειαζόμαστε, ενώ θα εξουσιοδοτούμε τη διοίκηση να αναζητά έγγραφα από διάφορες Αρχές, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή άλλες διαδικασίες του Δημοσίου.

Η εφαρμογή  προγράμματος έξυπνης στάθμευσης σε διάφορους δήμους της χώρας, με αισθητήρες στις επιλεγμένες θέσεις που θα δίνουν «σήμα» στα κινητά τηλέφωνα των οδηγών, για το πού βρίσκονται οι ελεύθερες θέσεις,

Ήδη σχεδιάζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ολοκληρώνεται  το έργο Rural Broadband, υλοποιείται η δράση Super Fast Broadband, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ ετησίως, μέσω της οποίας επιδοτείται η απόκτηση γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων ίντερνετ. Ετοιμάζεται η  προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο Ultra Fast Broadband, το οποίο -με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ- αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη και το οποίο θα δώσει πρόσβαση σε 2,5 εκατ. πολίτες στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, ως το 2023».

Σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, είτε μέσω Πρότυπων Ψηφιακών Κέντρων είτε με το σχεδιασμό προγραμμάτων για 250.000 Έλληνες, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Για να υλοποιηθούν όμως όλα αυτά θα πρέπει ο Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι έτοιμη, να υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά και ικανότητα να δεις το μέλλον.

Η επόμενη μέρα για τον Δήμο Ξάνθης θα είναι η είσοδος στο μέλλον, στη νέα εποχή.

Μπορούμε να φτιάξουμε μαζί την πόλη όπου θέλουμε ζούμε.

Χατζηθεοδώρου Γιώργος

Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης