Πέρασε η πάγια πρότασή μας! Συστήθηκε Ειδική Επιτροπή για την Παλιά Ξάνθη

1(DHMOTIKO)Πηγή: xanthi2.gr

Το θέμα της Παλιάς Πόλης συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης την Τρίτη, παρουσία αρκετών κατοίκων και μελών του Συλλόγου Προστασίας και Αναβίωσης του παραδοσιακού οικισμού,  που το έθεσαν με επιστολή τους και μετά από σχετικό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα ουσιαστική και γόνιμη, όπως διαπίστωσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι μετά το τέλος της συνεδρίασης ενώ το Σώμα ενέκρινε την πρόταση Ανταμπούφη για τη σύσταση μιας ειδικής μόνιμης επιτροπής. 

Την εισαγωγή έκανε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βασιλική Καλέση που σημείωσε ότι η Παλιά Πόλη δε είναι τα καταστήματα ή οι πολιτιστικές – όρο που αμφισβήτησε- εκδηλώσεις αλλά ο οικισμός και τα στενά του, λέγοντας ότι πρέπει να γίνονται προτάσεις στο πλαίσιο μιας ανοιχτής διαβούλευσης για την πραγματική προστασία του οικισμού και αναβίωσή του.

Αυτό που έθεσε ως κεντρικό αίτημα είναι η δημιουργία του κεντρικού φορέα διαχείρισης για τη συμμετοχή του Δήμου και των κατοίκων και ζήτησε την εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά και της κανονιστικής απόφασης για τα τραπεζοκαθίσματα που ακόμη δεν έχει γίνει. Αντιθέτως αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα που θα έχει η Κυκλοφοριακή Μελέτη όταν αυτή εφαρμοστεί.
Τοποθέτηση έκανε και ο Νίκος Λεοντής, ως μέλος του Συλλόγου που σημείωσε ότι αν κάτι είναι λανθασμένο, αναλαμβάνουν και οι ίδιοι το μερίδιο που τους αναλογεί, όπως οι παρεμβάσεις που αντιβαίνουν στις αρχιτεκτονικές προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος. Μίλησε για ένα «κεφάλαιο», αναφερόμενος στον οικισμό,  που συμβάλει στην τοπική οικονομία και έκανε λόγο για την ανάγκη ενός φορέα διαχείρισης και ενός σχετικού σχεδίου για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία στη λειτουργία του οικισμού, με τους κατοίκους να έχουν τον πρώτο λόγο.

Από την πλευρά των κατοίκων της Πλατείας Μητροπόλεως η Μ. Νικολάου εξέφρασε την άποψη ότι κάποια ζητήματα αφορούν στην Αστυνομία αλλά και ο Δήμος έχει λόγο στην εφαρμογή της νομιμότητας, κυρίως για τους νέους, ανάμεσά τους και ανήλικους, που βρίσκονται στην πλατεία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ν. Ανταμπούφης: Ευθύνες στη δημοτική αρχή – Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους

Ο Νίκος Ανταμπούφης, κάτοικος ο ίδιος του οικισμού, χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη διαδικασία και σπάνια την περίπτωση που ο Δήμος συζητά σοβαρά για τα θέματα της Παλιάς Πόλης. Όσον αφορά στο ζήτημα της παραβατικότητας ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να λυθεί δραστικά καθώς δεν γίνεται ούτε να μεταφερθεί κάπου μαζικά ο όγκος των παιδιών, ούτε να «ξεδιαλεχτεί» καθώς βασίζεται σε πολύπλοκες κοινωνικές διεργασίες (των ενηλίκων και όχι των ανηλίκων) και όχι σε χωροταξικό ζήτημα. Και όπως είπε, ο ίδιος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πρόταση αποτρέπει από τη χρήση των δημόσιων χώρων ή το διωγμό τους από εκεί.

Επέρριψε σοβαρές ευθύνες σε όσους μέχρι σήμερα «χτυπούσαν την πλάτη σε κάποιους» όπως είπε, «ενώ στη συζήτηση ενώπιον των κατοίκων, χρησιμοποιούν άλλη γλώσσα» και πρόσθεσε ότι η νυν δημοτική αρχή συνεχίζει με τη συνολική της στάση και ανοχή αυτή της προηγούμενης, που δίνει το μήνυμα πως στην Παλιά Πόλη υπάρχει ασυδοσία, όπως φαίνεται από τις Γιορτές, όπου τα σπίτια αποτελούν «ντεκόρ». Τέλος πρότεινε να υπάρξει σαφής εντολή για εφαρμογή της Κανονιστικής Απόφασης, άνοιγμα όλων των δημόσιων χώρων, του Λιμνίου συμπεριλαμβανομένου, αυστηρό έλεγχο του Δήμου σε εκδηλώσεις-συναυλίες που εμπλέκεται ως προς το ωράριό τους ενώ πρότεινε μόνιμη επιτροπή του Δήμου που θα απασχολείται με τα θέματα της παλιάς πόλης και ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία αυτή η πρόταση.

Τη διαφωνία του με τις προβλέψεις της κυκλοφοριακής μελέτης που θεωρεί ότι δεν θα λειτουργήσει, τη δημιουργία περιφερειακού χώρου στάθμεσης – με βάση και τις προτάσεις της Πολυτεχνικής- στις παρυφές του οικισμού για τους επισκέπτες επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κολλάρος που εξήρε τις προσπάθειες των κατοίκων για την αναβάθμιση και την προστασία του οικισμού.

Σε αντίθεση με το Νίκο Ανταμπούφη η, επίσης κάτοικος του οικισμού, Αλίκη Μιχαλοπούλου μίλησε με αρνητικές εκφράσεις για τη συμπεριφορά των νέων, ειδικά το καλοκαίρι και έκανε μια σειρά από προτάσεις για τον έλεγχο της πώλησης και της κατανάλωσης αλκοόλ σε ανήλικους και εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανονιστικών αποφάσεων και ζήτησε να διακόπτεται το wi-fi τις ώρες κοινής ησυχίας.

Συμπεράσματα και απαντήσεις του Δημάρχου – Πέρασε η πρόταση Ανταμπούφη

Συνοψίζοντας ο Δήμαρχος ανέφερε όταν  βρίσκει ενδιαφέρουσα την πρόταση για δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσίας Παλιάς Πόλης που τέθηκε από το Θ. Ξυνίδη όπως και την πρόταση του Νίκου Ανταμπούφη, παρότι δεν τον βρίσκουν σύμφωνο οι πολλές επιτροπές και σημείωσε ότι θα μπορούσε να έρθει σχετική εισήγηση από υπηρεσία του Δήμου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται και από τον κανονισμό. Τελικά η πρόταση Ανταμπούφη τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε με ψήφους 11 υπέρ, 7 κατά και 4 λευκά, με την παράταξη της πλειοψηφίας να μην έχει ομοιόμορφη στάση.

Την Επιτροπή που θα ελέγχει την τήρηση των αποφάσεων και του κανονιστικού πλαισίου για την Παλιά Πόλη και όλα τα σχετικά ζητήματα θα αποτελούν οι Γ. Δρεμσίζης, Τ. Θεοδωρίδης, Ν. Ανταμπούφης.