Δελτίο Τύπου: Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ Η Π.Ν.Π. ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης της 23/4/15 συζητήθηκε η απόφαση της Κυβέρνησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάθεση των διαθεσίμων των ταμείων, συν τοις άλλοις, και των ΟΤΑ της χώρας.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε από τη μεριά μας ότι θεωρούμε πως η πρακτική της έκδοσης πράξεων νομοθετικού περιεχομένου (Π.Ν.Π.) δεν είναι ο καλύτερος τρόπος διακυβέρνησης. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε τις έκτακτες συνθήκες, κάτω από τις οποίες πάρθηκε η απόφαση, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη στο εξωτερικό και ότι πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στη στρατηγική της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που πήρε πρόσφατα η Κυβέρνηση. Συμφωνούμε λοιπόν με την αναγκαιότητα της λήψης μιας τέτοιας απόφασης, με το περιεχόμενό της και θεωρούμε αυτονόητο να υλοποιηθεί από τους Δήμους της πατρίδας μας.

Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαπιστώσαμε ότι οι ιαχές και οι κορώνες του κ. Δημάρχου ήρθαν σε πλήρη αναντιστοιχία με τα πολιτικά επιχειρήματα που ανέπτυξε η πλειονότητα των Δημοτικών Συμβούλων. Η προσπάθεια του να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο απέτυχε. Δεν γνωρίζουμε, αν και υποψιαζόμαστε, το λόγο για τον οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία των αιρετών της χώρας σιωπούσε απέναντι στις τεράστιες μειώσεις των χρηματοδοτήσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και απέναντι στη χειραγώγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (βλ. παρατηρητήριο). Γνωρίζουμε όμως ότι οι περισσότεροι από αυτούς «ξαναβρήκαν» την αυτοδιοικητική τους συνείδηση μόλις το τελευταίο τρίμηνο.

Θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτός ο «κουρνιαχτός» σχετίζεται με προσωπικές πολιτικές στρατηγικές μελών της ΚΕΔΕ, καθώς και με βραχυπρόθεσμους, στενά αντιπολιτευτικούς, σχεδιασμούς. Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε σε ένα ψήφισμα που εξυπηρετεί τέτοιους ιδιοτελείς σκοπούς και ουσιαστικά χρησιμοποιεί το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως εργαλείο μικροπολιτικής.

            Τέλος, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο καθένας φέρει τις ευθύνες που του αναλογούν και ότι όταν η χώρα βρίσκεται στην εξέλιξη μιας μάχης, όπως είναι η τωρινή διαπραγμάτευση, είναι επιεικώς απαράδεκτο να υπάρχουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που συμπεριφέρονται όπως οι «δανειστές» μας. Οι διαμαρτυρίες της «κατσαρόλας» δεν έχουν θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν ενισχύουν τις προσπάθειες της χώρας μας.