ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1/5/2014

Πολίτες για την ΞάνθηΕξ όνυχος τον λέοντα, ή αλλιώς

Μ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ, Δ. ΜΠΕΝΗΣ & Χ. ΠΟΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΔΡΟ

Μερικές φορές βγάζει κανείς γενικά συμπεράσματα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Ένα τέτοιο αποτελεί η προχθεσινή δήθεν ομόφωνη απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής για τη διανομή των θέσεων προβολής των συνδυασμών. Το «δήθεν» αναφέρεται στην εσφαλμένη είδηση περί συμφωνίας όλων για την αποφυγή της προβολής των μηνυμάτων τους μέσω αφισών στις θέσεις που έχει ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ενώ ο νόμος ορίζει σαφώς ότι οι θέσεις κατανέμονται αναλογικά και ο πολιτικός πολιτισμός των προηγούμενων αναμετρήσεων στον Δήμο Ξάνθης επέτρεπε τη συμφωνία όλων, αυτή τη φορά οι τρεις συνδυασμοί (ΔΗ-ΜΠΕ-ΠΟΥ) εμφανίστηκαν με κοινή πρόταση (προϊόν προσυνεννόησης;) να μη διατεθούν οι θέσεις διαφήμισης που έχει ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε κανέναν. Το επιχείρημα; Η αφισορρύπανση! Το αποτέλεσμα; Να μην υπάρχει απόφαση λόγω διαφωνιών, παραπομπή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο και παρουσίασή του ως ομόφωνη απόφαση(παρά τη δική μας διαφωνία καθώς και άλλων συνδυασμών).

Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα. Σε κάθε συνδυασμό αναλογούν μία έως τρεις θέσεις. Με την πρότασή τους στερούν δικαιώματα συνδυασμών και τη δυνατότητα πολιτικής πληροφόρησης. Χάρι στην ευκολία της πρόσβασής τους σε διάφορα μέσα και της καταιγιστικής προπαγάνδας που ασκούν, δείχνει να μην αντιλαμβάνονται το δικαίωμα των υπολοίπων να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο πληροφόρησης που η πολιτεία επιτρέπει.

Πιστεύουμε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για επίδειξη ισχύος, υποκρισίας και αλαζονείας. Εξάλλου, ο κ. δήμαρχος ήταν αποκαλυπτικός όταν φανέρωσε στην συνεδρίαση πως «…αν δεν συμφωνείτε με την πρόταση τότε θα την περάσουμε από το δημοτικό συμβούλιο όπου οι δύο παρατάξεις (Στυλιανίδης-Πούλιος) έχουμε την πλειοψηφία».

Τέλος, θέλει μεγάλο κουράγιο να μιλούν για αφισορρύπανση εκείνοι που χρόνια τώρα κλείνουν τα μάτια σε κάθε είδους αφισορρύπανση «πολιτιστικών ιδρυμάτων» ή αναιρούν ή μειώνουν τα κατά καιρούς πρόστιμα που επιβάλλονται. Είναι οι ίδιοι που πάντα τους ενοχλεί η πολιτική πληροφόρηση της αφίσας. Είναι οι ίδιοι που την ημέρα κατάθεσης της πρότασής τους έκαναν ότι δεν γνώριζαν για την παράνομη διαφήμιση παλαιότερου πολιτικού «αστέρα» η οποία εξακολουθεί και «κοσμεί» στύλους της πόλης μας.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποκαλύπτει αντιλήψεις και πρακτικές. «Οι θεσμοθετημένοι κανόνες πάνε περίπατο κάθε φορά που μπορούμε και συμφωνούμε εμείς οι τρεις, οι σοβαροί και οι συστημικά φερέγγυοι, συνεπώς δεν μας ενδιαφέρει ποια ακριβώς δικαιώματα έχουν οι υπόλοιποι». ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.