ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

mathioudakisτου Μαθιουδάκη Γεώργιου

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

Είναι πλέον δεδομένο, καθώς τα αποτελέσματά της βιώνουμε καθημερινά οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, ότι η υιοθέτηση – ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας «Μπόλκενστάιν» (Οδηγία 2006/123/ΕΚ) στην ελληνική νομοθεσία οδήγησε α) στην αποδόμηση της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη, β) στην απορρύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γ) στην εξάλειψη των ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών, και δ) στην υποταγή της κοινωνικής ασφάλισης στις προσταγές της αγοράς. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την εφαρμοζόμενη πολιτική στα εργασιακά, των κυβερνήσεων Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, το μέσο εισόδημα των εργαζομένων έχει μειωθεί σε ποσοστό της τάξης του 30 – 40%. Σαν απόρροια των παραπάνω, η ημιαπασχόληση και η ανεργία έχουν αυξηθεί σε δυσθεώρητα ύψη στη Θράκη και ειδικότερα στο Δήμο Ξάνθης, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης πολλών συμπολιτών μας. Κατά τους χειμερινούς μήνες, μάλιστα, τα παραπάνω προβλήματα επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης βασικών αναγκών, όπως η σίτιση και η θέρμανση για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ως παράταξη “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΞΑΝΘΗ” και έχοντας έντονη συναίσθηση της σημασίας της κοινωνικής αλληλεγγύης και της παρεμβατικότητας στη διασφάλιση ενός επαρκούς πλαισίου αξιοπρεπούς διαβίωσης α) καλούμε την υπάρχουσα ΔημοτικήΑρχή και β) δεσμευόμαστε ως μελλοντική πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιονα προβούμε στην αναβάθμιση του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής σε Διεύθυνση Κοινωνικής Υπηρεσίας. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουμε στην εμβάθυνση και διεύρυνση των υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας του Δήμου, με σκοπό την στήριξη των βαρύτατα πληγέντων συνδημοτών μας και συγκεκριμένα των χιλιάδων ανέργων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που αναγκάζονται να στραφούν όλο και περισσότερο στις δημόσιες κοινωνικές δομές. Ταυτόχρονα, οι υπάρχουσες αυτοδιοικητικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα. Ως συνέπεια των παραπάνω, προτείνουμε την:

α) Δημιουργία Κέντρου Διανομής ”Προϊόντων χωρίς μεσάζοντες”, όπου με τη βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων (Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γυναίκες της Αγάπης του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης “ Η Αγάπη”, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων κ.α.) που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, θα διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα δράσεις διανομής και διάθεσης βασικών αγαθών σε άπορους συνδημότες μας.

β) Δημιουργία Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, με την προοπτική συμμετοχής του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου Ξάνθης, των διάφορων τμημάτων του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης, καθώς επίσης και του συνόλου των συλλογικών θεσμών παροχής υγείας του Νομού μας.

γ) Συμμετοχή και δραστηριοποίηση της αναβαθμισμένης πλέον Διεύθυνσης Κοινωνικής Υπηρεσίας, σε προγράμματα ενημέρωσης των δημοτών της πόλης μας, αναφορικά με την προληπτική υγιεινή και αγωγή υγείας, με απώτερο σκοπό την μείωση του όγκου των ασθενούντων στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας του Δήμου, αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Έχοντας ως θεμελιώδη αρχή του αγώνα μας, ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι κανένας συμπολίτης μας δε θα πρέπει να μένει αμέτοχος στο πρόβλημα του διπλανού και

Επειδή πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας προοδευτικής κοινωνίας, όπου το ατομικό πρόβλημα οφείλει να βρίσκει απάντηση μέσα από τη συλλογική δράση

Προχωρούμε στην παραπάνω πρόταση με στόχο την στήριξη χιλιάδων συμπολιτών μας που, είτε άνεργοι είτε χαμηλόμισθοι, βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά στο φάσμα της αδυναμίας εξυπηρέτησης των ατομικών ή οικογενειακών τους υποχρεώσεων.