Του Γιάννη Χαραλαμπίδη
Φίλες και φίλοι,
Κάθε μέρα που περνάει είμαστε και πιο κοντά στην ανατροπή ενός κατεστημένου και μιας διαχείρισης του Δήμου Ξάνθης, πολλών δεκαετιών που ότι αποφασίζονταν και ότι συνέβαινε σ αυτό τον τόπο, γινόταν ερήμην των δημοτών και τις περισσότερες φορές προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων συμφερόντων και εις βάρος της πόλης, των χωριών και των κατοίκων τους. Η Ξάνθη στερήθηκε της ευκαιρίας εξέλιξής της σ ένα σύγχρονο και δημοκρατικό Δήμο.
Οφείλουμε να επαναθεμελιώσουμε το Δήμο Ξάνθης στη βάση της ενεργούς συμμετοχής και της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών, με τις αρχές της οικολογίας, του πολιτισμού, του σεβασμού προς την πόλη μας και των πολιτών μεταξύ μας. Οφείλουμε να αρχίσουμε με τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας “Δήμος”, έννοια που δυστυχώς ποτέ δεν την έζησαν οι δημότες της Ξάνθης. Θέλουμε, επιτέλους ο Δήμος Ξάνθης να απαλλαγεί από τα φαντάσματα που μας στοίχειωσαν για δεκαετίες και κατάντησαν την ζωή στην πόλη μας μαρτυρική. Να απαλλαγούμε απ όλους αυτούς που ταυτίστηκαν με τις μνημονιακές πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης και τώρα παρουσιάζονται δήθεν ως ανεξάρτητοι.
Οι «Πολίτες για την Ξάνθη» δεν επιδιώκουμε απλά μια αλλαγή πλεύσης. Επιδιώκουμε την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του τρόπου άσκησης εξουσίας, πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής. Η διαφάνεια και η διαβούλευση είναι τα εργαλεία μας.
Φίλες και φίλοι, είναι η ώρα να εφαρμόσουμε μοντέλα βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Είναι η ώρα για μια διαφορετική τοπική οικονομία που θα αξιοποιεί τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Να εφαρμόσουμε μοντέλα μετακίνησης για την καθημερινότητα των πολιτών με την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την διευκόλυνση των ΑμΕΑ, των ποδηλάτων. Να δώσουμε έμφαση στην αισθητική της πόλης και των χωριών μας με τη διάσωση των ελεύθερων χώρων, των ιστορικών κτιρίων κλπ.
Ο τρόπος προώθησης όλων αυτών είναι που μας διαφοροποιεί. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση αν δεν προχωρήσουμε με γνώμονα τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ!
Οφείλουμε να δώσουμε στους συλλόγους, στις ομάδες, στις οργανώσεις, στις γειτονιές, στους πολίτες αυτού του Δήμου τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν.
στους κατοίκους του Δήμου Ξάνθης – Σταυρούπολης οφείλουμε:
– Την άρδην ανατροπή – βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που όλως αδίκως ταλαιπωρούνται από την κακή δημοτική πολιτική πολλών δεκαετιών. Θέματα όπως:
- Καθαριότητα
- Σκουπίδια – ανακύκλωση
- Κυκλοφοριακό – parking – δρόμοι – σηματοδότες
- Συγκοινωνίες
- Δημοτικά τέλη
- Κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνικές υπηρεσίες
- Συμπολίτες μας με ιδιαίτερες ανάγκες κλπ
- Πάρκα και παιδικές χαρές
- Αδέσποτα ζώα
δυστυχώς στην Ξάνθη του 2014 αποτελούν ακόμη προβλήματα και μας ταλαιπωρούν καθημερινά. Και ενώ ένας προηγμένος, νοικοκυρεμένος και οργανωμένος Δήμος σήμερα φροντίζει για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, εμείς στον Δήμο Ξάνθης πρέπει να ξεκινήσουμε από πολλά χρόνια πίσω.
– Ο τρόπος λειτουργίας και διαχείρισης της Παλιάς Ξάνθης πρέπει να γίνεται με γνώμονα:
- την ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων της μέσα από συλλογικές συνεργασίες
- την πλήρη εφαρμογή των νόμων
- τη διατήρηση του χαρακτήρα της και βελτίωσή των υποδομών της
- τη διασφάλιση του οικισμού και των κατοίκων του από οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκύψει εξαιτίας του ιδιαίτερου χαρακτήρα δόμησης
- τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης οχημάτων (πυροσβεστική, ασθενοφόρα, οχήματα δήμου κλπ) και στην πλέον δύσβατη περιοχή
- ότι οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα πρέπει να αναπτύσσεται αυστηρά με βάση τα προαναφερθέντα και τους νόμους.
(Πλήρης και αποτυπωμένη είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», Νίκου Ανταμπούφη στα ερωτήματα που έθεσε ο Σύλλογος κατοίκων Παλιάς Ξάνθης).
– Την πολιτιστική πολιτική οφείλουμε να την επαναπροσδιορίσουμε με βάση την ποιότητα που έχει υποχρέωση να προσφέρει ο Δήμος στους Δημότες. Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε αποφάσεις και ενέργειες για:
- Την αναβάθμιση του Δημοτικού Ραδιοφώνου και των δράσεων που αναπτύσσονται από τη Στέγη Πολιτισμού
- Την οργάνωση των φορέων και συλλόγων πολιτισμού του Δήμου με σκοπό την προστασία τους από ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από ελέγχους των οργάνων της πολιτείας
- Τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου (Καρναβάλι, Γιορτές Παλιάς Πόλης, Γιορτές Νεολαίας, Χατζηδάκειο Φεστιβάλ) με γνώμονα την ποιότητα και τις ανάγκες του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων του Δήμου και των επισκεπτών μας
– Κεφάλαιο αθλητισμός:
Ενώ η Ξάνθη διαθέτει μεγάλο αριθμό αθλητικών εγκαταστάσεων, δυστυχώς αυτοί εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης. Αυτό είναι εις βάρος της νεολαίας μας, των κατοίκων του Δήμου και φυσικά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήριο, στάδια και γήπεδα πρέπει να βρίσκονται σε άριστο επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των αθλουμένων και να φυλάσσονται.
Για την ανασύνταξη του αθλητισμού της Ξάνθης, με την συνεργασία όλων πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα:
- Στην οργάνωση των αθλητικών συλλόγων του Δήμου με σκοπό την προστασία τους από ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από ελέγχους των οργάνων της πολιτείας
- Στην στήριξη των αθλητικών συλλόγων για την φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων Πανελλήνιων και Διεθνών
- Στην οργάνωση και υποστήριξη δράσεων μαζικού συλλογικού αθλητισμού με την αρωγή του Δήμου, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του
– Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
- Ο Δήμος Ξάνθης δεν είναι πλέον ένα περιορισμένο οικιστικό συγκρότημα. Επεκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση, μέχρι τα σύνορα και περιλαμβάνει περιοχές ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος. Στο Δήμο Ξάνθης ανήκει ένα μεγάλο τμήμα της Οροσειράς της Ροδόπης με μεγάλα σε μέγεθος και αξία δασικά οικοσυστήματα. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στα όρια του Δήμου μας βρίσκονται οι δυο από τους τρεις πυρήνες του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης που διέπονται από καθεστώς απόλυτης προστασίας και ο Δήμος Ξάνθης οφείλει και καλείται να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην προστασία του και τη διαχείρισή του.
- Ο Δήμος Ξάνθης οφείλει, σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους της περιοχής μας, να συνδράμει στην ουσιαστική προστασία και των υπολοίπων ευαίσθητων περιοχών του Νομού μας όπως η Βιστωνίδα και ο Νέστος.
– Το ζωντάνεμα των χωριών της ορεινής Ξάνθης είναι υποχρέωση μιας σύγχρονης Δημοτικής Αρχής κι αυτό θα προέλθει μέσα από:
- Την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων γεωργίας, κτηνοτροφίας, υλοτομίας
- Την επεξεργασία και προώθηση των παραγόμενων προϊόντων
- Την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με παροχές υγείας, παιδείας, κοινωνικών υπηρεσιών, σύγχρονων υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, συγκοινωνιών, εκχιονισμού κλπ
- Την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού. Ο Νομός και ιδιαίτερα ο Δήμος Ξάνθης διαθέτει περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και μεγάλης οικολογικής αξίας. Η Σταυρούπολη και τα ορεινά χωριά αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που όλα αυτά με τον δέοντα σεβασμό και την κατάλληλη οργάνωση μπορούν να αποφέρουν ένα πρόσθετο εισόδημα στους κατοίκους των ορεινών χωριών μας.
Σε όλα αυτά οι συμπολίτες μας απαιτούν λύσεις και τις δικαιούνται απόλυτα.
Η Ξάνθη, μας έχει ανάγκη όλους.
Κανένας στο περιθώριο και στην μοναξιά του.
Κανένας δεν πρέπει να νοιώθει αποκλεισμένος, αδικημένος, ξένος στον τόπο του.
Το οφείλουμε στην Ξάνθη μας και στους εαυτούς μας.
Γιάννης Χαραλαμπίδης